Informatie

Suriname is gelegen ten noorden van Brazilië in Zuid-Amerika, Guyana in het westen en Frans Guyana in het oosten en grenzend in het noorden aan de Atlantische Oceaan.

• Totaal oppervlakte 164.000 km2
• Bevolkingsdichtheid 2 per km2
• Totale bevolking: 597.000 inwoners
• Tijdzone: EST +2; GMT –3 (tijdsverschil –4/5 uur t.o.v Nederland / Belgie)
• Hoofdstad: Paramaribo 250.000 inwoners
• Munt: Surinaamse Dollar
• Talen: Nederlands is de officiële taal in Suriname daarnaast Engels, Sranan en Sarnami (Hindi), Javaans, Chinees, Indiaans en Aucaans
• Landen (telefoon) code 00-(597) (+ 6 cijferige lokale nummers.)
• Houders van een Nederlandse paspoort, hebben een visum nodig.

Ongerept en gastvrij; een land met een enorme diversiteit en nog één van de weinige plekken in de wereld waar het tropische regenwoud nog haast volkomen ongerept is.

Ontmoet twee authentieke culturen in het binnenland van Suriname: namelijk de oorspronkelijke bewoners, de Indianen en de Marrons. De Indianen zijn verdeeld in vijf stammen, elk gekenmerkt door zijn eigen taal en gewoonten. De Trio’s, Wajana’s en Akurio’s leven in het zuidelijk deel van Suriname, zij kregen de naam Bovenlandse Indianen en leefden volkomen geïsoleerd. Het eerste contact met de Akurio Indianen geschiedde pas ongeveer 60 jaar geleden waarbij zij nog steeds in het stenen tijdperk leken te leven.

De Marrons zijn afstammelingen van slaven die tijdens de slavernij er in slaagden te ontsnappen en nederzettingen te stichten in de bossen. Deze Marron stammen tonen interessante verschillen in taal en cultuur. Er bestaan zelfs nog Yoruba en Bantoe dialecten die hun oorsprong hebben in West Afrika.

Suriname staat bekend om haar duurzame toewijding aan natuurbehoud en meer dan 80% van het oorspronkelijk regenwoud is nog onaangetast. Tezamen met Conservation International heeft de regering van Suriname het Centraal Suriname Natuurreservaat opgezet. Dit natuurreservaat beslaat meer dan 1,6 miljoen hectaren tropisch regenwoud in het stroomgebied van de Coppename rivier in West-Centraal Suriname. Het reservaat vormt een gang die de drie bestaande beschermde gebieden: Raleigh vallen in het noorden, de Tafelberg en het Eilerts de Haan gebergte met elkaar verbindt.

Het Surinaamse binnenland bestaat bovendien uit overweldigend natuurschoon met meters hoge bomen, brede, kronkelende rivieren met indrukwekkende stroomversnellingen en bij nacht, de betoverende geluiden die deel uit maken van het Amazone regenwoud.
Maar Suriname staat ook bekend om haar hoofdstad Paramaribo, door velen ook wel een ‘museum’ genoemd. Historische gebouwen brengen u terug in de tijd toen hier de Nederlanders, Engelsen, Fransen, Spanjaarden en Portugezen aanwezig waren. Suriname wordt niet alleen bewoond door de Indianen en de Marrons maar ook door Hindoestanen, Javanen, Creolen, Chinezen, Europeanen en anderen rasgroepen. Een mengkroes van culturen die in het dagelijks leven duidelijk merkbaar is: een Moskee pal naast een Synagoge, nasi goreng of een roti maaltijd, typisch Creoolse Kaseko muziek of de traditionele Chinese Drakendans … dit alles maakt Suriname uniek.

Een vakantie naar Suriname betekent tropisch regenwoud, Surinaamse gezelligheid en een Caribische sfeer.

Suriname kent een grote verscheidenheid aan flora.

De snelste manier om naar Suriname te reizen is met een directe-vlucht van de SLM of KLM.

De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Suriname duurt ruim 9 uur.

Suriname heeft een tropisch klimaat, met vochtige en droge perioden. De gemiddelde temperatuur is overdag rond 29 graden. De grote droge tijd is van augustus tot november, waarna de kleine regentijd het tropisch oerwoud van water zal voorzien tot eind februari. Suriname kan het gehele jaar worden bezocht.

In steden vind u genoeg geldautomaten om Surinaamse Dollars te pinnen.
Betalen met creditcard wordt niet overal als betaalmiddel geaccepteerd.

Om naar Suriname te reizen heeft u een geldig paspoort nodig. Uw  paspoort dient bij binnenkomst in Suriname nog 6 maanden geldig te zijn. Voor Suriname dient u een toeristenkaart of Toeristenvisum te hebben. Wij kunnen u gerust helpen bij het aanvragen voor een toeristenvisum.